پوسیدگی قهوه ای شکوفه بادام
Almond brown rot blossom
بیماری گیاهی پوسیدگی قهوه ای باعث آلودگی بسیاری از درختان میوه از جمله زردآلو، گیلاس، هلو، آلو و بادام می شود. بارندگی در زمان شکوفه دهی درختان باعث افزایش چشمگیر بیماری می گردد.
علائم بیماری پوسیدگی قهوه ای شکوفه بادام:
بیماری گیاهی پوسیدگی قهوه ای شکوفه بادام باعث پژمردگی و سوختگی تمام بافت های گل دهنده درختان بادام می شود. شکوفه های آلوده، به رنگ قهوه ای تیره درآمده و پژمرده می شوند. در صورت وجود رطوبت، روی شکوفه های آلوده، بافت پودری به رنگ قهوه ای روشن تشکیل می گردد. از دیگر علائم این بیماری می توان به خروج شیره از ناحیه اتصال شکوفه به ساقه اشاره نمود. ممکن است در بعضی مواقع بر روی شاخه های کوچک متصل به شکوفه ها، زخم های طولی و تیره تشکیل گردد. شاخه های کوچک آلوده به رنگ قهوه ای درآمده و خشک می شوند.
عامل بیماری، نحوه انتشار و چرخه زیستی پوسیدگی قهوه ای شکوفه بادام:
عامل بیماری گیاهی پوسیدگی قهوه ای شکوفه بادام قارچ Monolinia laxaمی باشد. شرایط آب و هوایی بسیار مرطوب و محدوده دمای 20 الی 26 درجه سانتی گراد تاثیر زیادی در رشد عامل بیماری دارد. زمستان گذرانی عامل بیماری روی زخم های ایجاد شده روی ساقه و قسمت های گل دهنده آلوده صورت می گیرد. جابجایی عامل بیماری توسط باد و باران صورت می پذیرد. شکوفه هایی که به طور کامل باز شده اند، مناسب ترین شرایط را برای آغاز چرخه آلودگی دارند.
راههای پیشگیری و کنترل بیماری پوسیدگی قهوه ای شکوفه بادام:
- کاشت ارقام مقاوم به بیماری
- هرس درختان و افزایش تهویه
- آبیاری قطره ای درختان
- کاهش مصرف کود های دارای نیتروژن
- استفاده از بردوفیکس به شرح زیر:
- سم پاشی با بردوفیکس 10 در هزار پس از ریزش 70 درصد برگ ها در پاییز
- سم پاشی با بردوفیکس 10 در هزار پس از هرس زمستانه
- سم پاشی با بردوفیکس 10 در هزار هنگام تورم جوانه ها
- سم پاشی با بردوفیکس 5 در هزار بعد از ریزش گلبرگ ها