لکه موجی سیب زمینی

Potato early blight

بیماری گیاهی لکه موجی یا بلایت زودرس سیب زمینی، یکی از بیماری های بسیار مهم و تاثیرگذار در مناطق زیر کشت این محصول می باشد. عامل این بیماری علاوه بر سیب زمینی باعث آسیب به گیاهانی از جمله گوجه فرنگی، بادمجان، فلفل دلمه و فلفل می شود. معمولا برگ، بیش ترین علائم این بیماری گیاهی را نشان می دهد.

علائم بیماری لکه موجی سیب زمینی:

اولین نشانه های بیماری گیاهی لکه موجی سیب زمینی در زمان گلدهی بوته و روی برگ های قدیمی ظاهر می شود. علائم بیماری روی برگ شامل زخم های متحدالمرکز، تیره، آفتاب سوخته، به اندازه سه الی چهار میلی متر و حاشیه ای زرد رنگ می باشد. در ابتدا زخم های برگ و ساقه حالت مدور دارند، ولی به مرور به صورت زاویه دار گسترش می یابند. در نهایت برگ های آلوده به طور کامل خشک شده و روی ساقه باقی می ماند. زمانی که شدت بیماری بسیار بالا باشد می توان علائم بیماری را روی ساقه و غده نیز مشاهده نمود. علائم آلودگی روی غده را می توان به شکل زخم های کوچک، تیره، چوب پنبه ای یا چرمی و به اندازه تقریبی یک الی دو سانتی متر مشاهده نمود. به مرور بافت داخلی غده قهوه ای تیره و خشک می شود. در صورت نگهداری طولانی مدت سیب زمینی های آلوده در انبار، غده ها چروکیده، بدشکل و فاقد کیفیت می شوند.

عامل بیماری، نحوه انتشار و چرخه زیستی لکه موجی سیب زمینی:

عامل بیماری گیاهی لکه موجی سیب زمینی، قارچ Alternaria solani می باشد. زمستان گذارنی قارچ روی بقایای گیاهی، غده های آلوده و علف های هرز میزبان بیماری صورت می گیرد. علائم بیماری لکه موجی سیب زمینی شباهت زیادی با علائم بیماری بادزدگی سیب زمینی دارد. به طور معمول این قارچ در حدود سه هفته قبل از برداشت به گیاه حمله می کند. شرایط آب و هوایی مرطوب و محدوده دمای 25 الی 29 درجه سانتی گراد تاثیر زیادی در رشد عامل بیماری دارد. آب، باد، حشرات و ادوات کشاورزی باعث جابجایی این قارچ می گردد.

راه های پیشگیری و کنترل بیماری لکه موجی سیب زمینی:

  • تنظیم دوره های آبیاری و تقویت به موقع گیاه
  • جمع آوری بقایای گیاهی از سطح و داخل خاک بعد از برداشت
  • تناوب زراعی دو الی سه ساله با گیاهان غیر میزبان از جمله غلات دانه ریز
  • استفاده از ارقام مقاوم و دیررس
  • نگهداری غده ها در شرایط خنک و بدون رطوبت
  • سم پاشی با بردوفیکس به شرح زیر:

- ضدعفونی غده ها قبل از کاشت با نسبت 5 در هزار

- ضدعفونی خاک بلافاصله بعد از کاشت با نسبت 5 در هزار

- سم پاشی با نسبت 5 در هزار هنگام جوانه زنی و باز شدن اولین برگ ها

- سم پاشی با نسبت 5 در هزار در زمانی که ارتفاع بوته ها 10-15 سانتی متر هستند

- تکرار سم پاشی با نسبت 5 در هزار با فواصل دو هفته یک بار تا زمان برداشت