بلایت فیتوفتورایی کدو
Pumpkin Phytophthora Blight
بیماری گیاهی بلایت فیتوفتورای یا پوسیدگی فیتوفتورایی یکی از بیماریهای مخرب کدو است. این قارچ به محصولات دیگری از جمله گوجه فرنگی، فلفل سبز، بادمجان، طالبی، خیار، هندوانه و لوبیا نیز آسیب میرساند. این بیماری گیاهی در مناطقی که در اواخر تابستان، آب و هوای خنک و مرطوب دارند شدیدتر است.
علائم بیماری بلایت فیتوفتورایی کدو:
علائم بیماری گیاهی بلایت فیتوفتورای کدو روی گیاه به شکل پژمردگی سریع تمام قسمتهای بوته دیده می شود. شدت این علائم روی برگها واضح تر است. در مراحل اولیه بیماری رنگ برگ ها تغییر نمی کند و بوته در طول چند روز پژمرده شده و در نهایت از بین می رود. قسمتهای پایینی طوقه که در تماس با سطح خاک است و همچنین بافت ریشه به رنگ زرد تیره یا قهوهای درمیآید. به دلیل از بین رفتن ریشههای فرعی، بوته آلوده به راحتی از خاک بیرون میآید. این بیماری باعث پوسیدگی و نرم شدن قسمتهایی از میوه میشود که در تماس با سطح خاک هستند و همچنین میوههایی که دچار صدمات فیزیکی شدهاند. روی قسمتهای آلوده میوه، بافت قارچی نمدی سفید رنگی تشکیل میشود.
عامل بیماری، نحوه انتشار و چرخه زیستی بلایت فیتوفتورایی کدو:
عامل بیماری گیاهی بلایت فیتوفتورای کدو، قارچ Phytophthora Capsici است. آب و هوای مرطوب و محدوده دمایی 25 تا 28 درجه سانتیگراد تاثیر زیادی در رشد عامل بیماری دارد. زمستانگذرانی عامل بیماری روی بافتهای آلوده گیاهی و یا روی سایر میزبانهای این بیماری صورت میگیرد. آبیاری غرقابی، ادوات کشاورزی و خاکهای آلوده همراه نشا باعث جابجایی عامل بیماری میشود.
راههای پیشگیری و کنترل بیماری بلایت فیتوفتورایی کدو:
- تناوب زراعی بلند مدت با گیاهان غیرمیزبان
- افزایش زه کش خاک و ممانعت از تجمع آب
- جمعآوری و انهدام تمام بقایای گیاهی بعد از برداشت
- استفاده از بردوفیکس به شرح زیر:
- ضدعفونی بذر قبل از کاشت با نسبت 10 در هزار
- ضدعفونی خاک بلافاصله بعد از کاشت با نسبت 10 در هزار
- سمپاشی با نسبت 5 در هزار در هنگام بازشدن اولین برگها
- سمپاشی با نسبت 5 در هزار هنگام تشکیل میوههای اولیه
- در صورت مشاهده علائم، سمپاشی با نسبت 5 در هزار در فواصل ده روزه تا برداشت