بلایت آسکوچیتایی باقلا
Faba bean ascochyte blight
بیماری گیاهی بلایت آسکوچیتای یکی از مخرب ترین بیماری های باقلا می باشد. عامل این بیماری با عامل قارچی بلایت آسکوچیتایی نخود (برق زدگی نخود) متفاوت است. عامل بیماری گیاهی بلایت آسکوچیتایی باقلا تنها باعث آسیب به بوته های باقلا می شود. عامل این بیماری می تواند در تمام مراحل رشدی گیاه ایجاد آلودگی نماید.
علائم بیماری بلایت آسکوچیتایی باقلا:
این بیماری توانایی رشد و تکثیر روی ساقه، غلاف، برگ و حتی بذور باقلا را دارا می باشد. نشانه های بیماری گیاهی بلایت آسکوچیتای باقلا شباهت فراوانی به بیماری گیاهی لکه شکلاتی باقلا دارد. علائم ابتدایی این بیماری روی برگ به شکل نقاط کوچک، مدور و قهوه ای رنگ است. در ادامه روند آلودگی، این لکه ها توسعه یافته و به رنگ برنزی تا خاکستری در می آیند. در اطراف این زخم ها، حاشیه ای تیره رنگ و در مرکز آن نقاط سیاه و بسیار کوچکی تشکیل می شود. لکه های به وجود آمده در طول ساقه تیره تر از زخم های به وجود آمده روی برگ می باشد. با افزایش میزان آلودگی روی ساقه، احتمال شکسته شدن ساقه در این نواحی وجود دارد. علائم تشکیل شده روی غلاف ها به شکل زخم هایی آبسوخته و تیره می باشند. این زخم ها در مرکز دچار رنگ پریدگی شده و حاشیه ای سیاه و ضخیم در اطرافشان تشکیل می شود. با افزایش آلودگی روی غلاف، بذور نیز کاهش یافته و تغییر رنگ می دهند. با تیرگی بذور، کیفیت و بازارپسندی محصول نیز کاهش پیدا می کند.
عامل بیماری، نحوه انتشار و چرخه زیستی بلایت آسکوچیتایی باقلا:
عامل بیماری گیاهی بلایت آسکوچیتای باقلا، قارچAscochyta fabae می باشد. شرایط آب و هوایی مرطوب و محدوده دمای 20 الی 25 درجه سانتی گراد تاثیر زیادی در رشد عامل بیماری دارد. زمستان گذرانی عامل بیماری روی بذور آلوده و بقایای آلوده گیاهی صورت می گیرد. مهم ترین زمان برای کنترل بیماری، در زمان آغاز رشد غلاف های باقلا می باشد. باد و باران نقش زیادی در توسعه عامل بیماری بر روی گیاهان دیگر دارد.
راه های پیشگیری و کنترل بیماری بلایت آسکوچیتایی باقلا:
- شخم بقایای گیاهی بعد از برداشت ( به عمق 10 الی 40 سانتی متر)
- افزایش فاصله بین بوته ها و ردیف ها
- کاشت بذور عاری از بیماری و ارقام مقاوم
- تناوب زراعی سه الی چهار ساله با گیاهان غیر میزبان
- استفاده از بردوفیکس به شرح زیر:
- ضدعفونی بذر قبل از کاشت با نسبت 10 در هزار
- ضدعفونی خاک بلافاصله بعد از کاشت با نسبت 10 در هزار
- سم پاشی با نسبت 5 در هزار در هنگام باز شدن اولین برگ ها
- سم پاشی با نسبت 5 در هزار قبل از گلدهی
- سم پاشی با نسبت 5 در هزار بعد از گلدهی